Dammar
Om man bara ha en liten trädgård och vill ha en damm där så kan man köra en färdig form som vi har här på Öspab. Du börjar med att markera var kanterna på formen är, då kan man ta t ex bambupinnar och sätter dem längsmed sidorna så man kan se vart man ska gräva, gräv gärna ca 10cm längre ut på kanterna så du inte gräver för lite. Det är sedan viktigt att formen ligger rakt i gropen, då kan du ta ett vattenpass och mäta så den ligger rak där. Fyll med sand eller torv längs sidorna så dammen inte rör på sig i gropen.
Fyll nu på med vatten men inte fullt, sen fyller du på med mull eller grus runt dammen så det packar sig och dammen ligger stilla. Om du gör detta innan du fyllt på med vatten kan dammen lyftas lite från sin originella plats och man får göra om allt. Efter att du fyllt på med mullen eller jorden runt dammen så fyller du dammen med vatten. Nu är du färdig med din alldeles egna damm för din egna lilla trädgård, nu behöver du bara lite fiskar, växter och andra mysiga tillbehör.
Nu till hur man bygger en större damm från grunden med dammfolie.
Börja med att gräva ett hål i del av trädgården som du tycker skulle behöva lite mer liv, när du gräver finns det egentligen inget speciellt att tänka på, det enda som kan sätta stop för dig är din fantasi. Efter att du grävt et hål som du tycker är väl utformat och skulle kunna bli en fin damm så införskaffar du din dammfolie, detta är väldigt biligt hos oss på Öspab. Det finns 2 effektiva sätt att placera dammfolien så det inte bildas några veck vilket kan vara lite jobbigt. Det första är att släta ut vecken för hand, detta sätt tar längst tid att göra. Det andra sättet är att man hänger dammfolien lite i luften sen håller man det på plats med stenar, när man häller på vatten i dammen så kommer foliet automatiskt formas efter kanterna på dammen.
Sen vill man kanske inte visa dammkanten utanför dammen, det lättaste är att köpa dammfolie som är stenbelagd. Annars kan man använda mattor som är gjorda av kokos som håller jorden på plats, på så sätt kan man plantera ända ner i dammen utan att det kommer jord ner i dammen. Annars kan man ta stora stenar och lägga på foliet och sedan lägga lite mindre stenar emellan de större, (obs) använd någon extra liten bit folie eller tyg direkt under stenarna så den ordinarie folien inte skadas av stenarna.Nu har du grunden färdig, eller du har i princip hela din damm färdig, nu behöver du pumpar och andra elektriska grejer.
Om man vill ha en biologisk balans i dammen måste man köpa en pump till dammen, en pump gör så att vattnet syresätts och det blir cirkulation och temperaturen blir därmed jämnare. Vid val av slangar och pumpar är den bästa informationen du kan få från leverantören eller tillverkaren, de vet bäst hur man gör och får det att funka så bra som möjligt. Många vill ha olika sorters fontäner till sina dammar, här kommer några tips. Fontäner, inte så bra att ha i låga dammar eller där det är blåsigt, formen kan bli förändrade av vinden vilket inte gör att den ser ut som du skulle vilja.
Geyser är ett munstycke som ger syre åt vattnet eftersom det blandar det när geysan är i rörelse, den kräver dock en stor pump. Sen måste man ha filter till dammen. Ett filter renar vattnet och gör vattnet klarare och gör det bättre för både fiskar och växter som lever där, ett filter (kan) även hålla algerna borta.
Plantering. Man bör använda vattenväxtjord när man planterar vattenväxter, mest för att de flesta växterna som ska planteras i dammar kräver lerig jord. Men en del växter kan också planteras i grus.
När man planterar vattenväxter bör man använda speciella korgar till det, efter att man fyllt på med vattenväxtjorden kan man även lägga ett tunt lager med t ex småsten så jorden inte flyter iväg och förstör vattnets renhet.
Om det är något annat som du undrar över, kontakta oss på Öspab